Obsah fóra Asterion Auditorium
Autor Zpráva

<  Úskalí při hraní na Asterionu  ~  Zlo vs. Dobro

Za kterou stranu hrajete nejraději???

Zlo   [ 5 ]  
8%
  8%
Dobro   [ 28 ]  
45%
  45%
Vypočítavý parchant (tak i tak)   [ 28 ]  
45%
  45%

Celkem hlasů : 61
domingo
Zaslal: čt duben 28, 2005 17:24 Citovat
Blind Guardian napsal:
Tak a sme doma! Jestli mi někdo dá jednoznačnou odpověď, začnu o těch pojmech uvažovat.

Smile
Vyzera to tak ze ste pochopili o co ide ...
Da sa uvazovat o "dobru" a "zlu" vo vztahu k urcitemu tvorovi / skupine tvorov atd ... (s tym ze cim viac jedincov tam je, tym tazsie je tie pojmy definovat - tato 'obtiaznost' narasta skor geometricky ako linearne, a zaroven tym vagnejsie tieto definicie zneju). Ale o "dobre" pripadne "zle" sa vo vseobecnosti uvazovat neda ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Blind Guardian
Zaslal: ne květen 01, 2005 19:46 Citovat
Založen: 3.1.2005 Příspěvky: 593 Bydliště: na cestách-vyhnanec...
Říkám snad (CELOU DOBU!!) něco JINÝHO?!?!?!?

-Blind Guardian
Tales from Twilight World
domingo
Zaslal: po květen 02, 2005 8:16 Citovat
Blind Guardian napsal:
Říkám snad (CELOU DOBU!!) něco JINÝHO?!?!?!?

Ty ani nie, ale tak som (tajne) dufal ze to priznaju aj ostatny Laughing
Lamius
Zaslal: čt květen 05, 2005 9:49 Citovat
Wivern: na Wiverna jsem napsal svůj OSOBNÍ názor a můžu takhle pokračovat dál. Ale jaká je pravda toť otázka. Záležitost s Wivernem je ovšem mimo principy dobra-zla.

Dobro-zlo: pokusím se tedy definovat pojem dobro-zlo znova. Dobro je obecně princip, při kterém se snažíš žít v souladu s druhými, jejich potřebami a vycházet jim vstříc. V ideálním případě (v původním pojmu myšlenky, nikoliv v "nejlepším případě") pomoc druhým upřednostňuješ před sebou. Zlo (skutečné zlo ve svojí podstatě) se naopak snaží všem okolo sebe ublížit, napadat, prostě negativně ovlivňovat. Znova trvám na tom, že to jsou nezpochybnitelné záležitosti. A s tím NEMAJÍ co dělat KONKRÉTNÍ příklady, protože jde o ABSTRAKTNÍ pojmy. Ano, můžeme se klidně podívat na praktickou aplikaci těchto principů a dohadovat se. Někdo (a teď nemyslím prakticky neexistující příznivce skutečného zla) může klidně zastávat názor, že Dobro není to nejlepší a lepší je dejme tomu myšlenkový názor "zákon silnějšího" nebo nějaká jeho obdoba "každý ať se ohlíží jen na vlastní zájmy". Nevím to jistě, ale tohle je zřejmě koneckonců principem skutečného satanismu. My můžeme skutečně zastávat názor, že Dobro (nebo alespoň praktická aplikace principů dobra) je mizerná varianta, ale principy dobra nemůžeme zpochybnit stejně tak jako žádný jiný abstraktní pojem. Zkuste někdo "zpochybnit" třeba lásku nebo nenávist, závist nebo co já vím co. U všeho toho se můžeme bavit, zda to je ta "skvělá myšlenka", ale nikdo nemůže zpochybnit existenci něčeho, co je abstraktní pojem.

Skřeti a jiná- "šťastná"- havěť: čistě teoreticky, koneckonců proč ne. Ovšem reálně to odporuje prostě proto, že by to nikdy jejich chování z GLOBÁLNÍHO HLEDISKA neumožnilo.

Zaslal: čt květen 05, 2005 9:52 Citovat
Cenis: zrovna ve Středozemi Gandalf v nějakém rozhovoru se Sarumanem vymění pár slov na téma dobro-zlo.

Zaslal: čt květen 05, 2005 15:17 Citovat
Lamius: doporucuji Ti knihu Vilmy Kadleckove Stavitele vezi ....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Blind Guardian
Zaslal: pá květen 06, 2005 21:22 Citovat
Lamius napsal:
Záležitost s Wivernem je ovšem mimo principy dobra-zla.
Proč.

Lamius napsal:
Dobro je obecně princip, při kterém se snažíš žít v souladu s druhými, jejich potřebami a vycházet jim vstříc.

Budu opakovat. Tvoje teorie o tom, že dobro vzniká, když je nejvíc inteligentních bytostí se mi nepozdává jak do fantazy (skřeti a jiný temný hordy) i v reálu (myslím že němců bylo víc než britů takže než se do války zapojily sověti a amíci byli zlí spojenci a OSA byla ta hodná, židů bylo taky míň než árijců, a pak se to otočilo jen kvůli počtu...).
Lamius napsal:
Zlo se naopak snaží všem okolo sebe ublížit, napadat, prostě negativně ovlivňovat.

Aha takže českoslovenští partizáni byli zlí protože škodili okolí a přispívali tím k porážce německa a ze stejného důvodu sou zlí i světlonoši... tak díky Lamiusi přesvědčilsimě a mám v tom jasno.
Lamius napsal:
, protože jde o ABSTRAKTNÍ pojmy.

ABBSTRAKTNÍ= zbytečné, nepoužitelné, NEEXISTUJÍCÍ!!!

-Blind Guardian
Lamius
Zaslal: st květen 11, 2005 11:57 Citovat
Blind Guardian:
protože se bavíme o PRINCIPU a ne o konkrétních záležitostech. Souhlasím s Tvojí definicí abstraktnosti. Jistě, dobro je abstraktní pojem. Můžeme na něj nahlížet různě. Můžeme si co já vím kupříkladu klidně říkat, že snaha o ně je to nejhorší možné. Nebo můžeme teoreticky klidně dojít k názoru, že pokud ho chceme docílit, tak je nejepší co já vím vyvraždit lidstvo. Můžeme udat miliony dalších důvodů, proč je dobro z praktického hlediska nesmysl. A že snažit se o ně je blbost. Já si sice rozhodně nemyslím, že by tomu tak bylo, ale klidně to někdo může tvrdit.
Dobro je ABSTRAKTNÍ princip stejně jako nenávist nebo třeba dnes často užívané slovo- svoboda. Netvrdím, že jsem řekl dokonalou definici dobra, ale snažil jsem se obsáhnout jeho podstatu. Nezpochybnitelnou podstatu.
PŘÍKLAD: Wivern miluje svoje rodiče. Ale Wivern by třeba pro ně něco neudělal, je to teda láska? Nebo by pro ně udělal všechno, ale je to láska, není to slepá oddanost? A co je pro něj ta láska, možná děsně nepraktická- kdyby je nemiloval, tak by pro ně nemusel truchlit a neriskoval by svůj život v boji proti osadníkům. Přesto- můžeme zpochybnit existenci lásky (tj. náklonosti k někomu jinému) jako principu? NE.
PŘÍKLAD: Wivern chodí po lese a dejme tomu žije ve svobodné zemi elfů. Ale je skutečně svobodný? Musí brát ohled na nařízení elfů, na les, na svoje rodiče... Nebo i kdyby v tom lese byl sám- musí brát ohledy na fyzikální zákony apod. Je skutečně svobodný? A i kdyby se ho netýkaly ani fyzikální zákony, tak je svobodný sám před sebou? A ta svoboda- nežilo by se mu třeba lépe někde v polovičním otroctví? Přesto- můžeme zpochybnit existenci svobody jako principu? NE.
Protože jsou to ABSTRAKTNÍ záležitosti. Jakékoliv příklady budou nesmyslné, protože jde o konkrétní záležitosti. Můžeme se dohadovat třeba tisíc let, zda se má člověk snažit o svobodu nebo to dobro a nikam nedojít. Ale NEMŮŽEME zpochybnit jejich existenci jako abstraktních pojmů. Zrovna tak je to samozřejmě s negativními (ve smyslu opačnými) abstraktními principy.
Rozlišujte mezi principem a jeho PŘÍPADNOU aplikací na svět.
Je to už konečně jasné?

Zaslal: čt květen 12, 2005 10:56 Citovat
Ne.
Co je to Chaos? Jak ho definuješ pro někoho je to špatně položený papír, jehož roh vyčnívá z hromádky těch ostatních, můj pokoj permanentně vypadá, jako kdyby ho zasáhl dělostřelecký granát. Takže praxe/teorie...
praxe je SKUTEČNOST a teorie NENÍ. Vivern je rozhodně reálnější než polemika o lásce. Člověk prostě koná. To máš jako pravdu, je moje pravda, tvoje pravda provda mého křečka (budiž mu země lehká) proto pravda v podstatě neexistuje.

-Blind Guardian
Lamius
Zaslal: st červen 01, 2005 8:28 Citovat
Zase to házíš do konkrétní roviny. Chaos (v daném případě)- zmatek, nepořádek, změť... A je lhostejné, zda to vnímáš jako špatně srovnaný papír nebo totální bordel. Ty, je i ten s tím "papírem" vnímáme jako chaos něco jiného, ale vždycky to budeme chápat stejně- jako něco nepořádného a zmatečného (lhostejno v jak velké síle). Dokonce i ten křeček, kdyby (jestli) byl schopen tohoto druhu uvažování, tak by chaos (jako takový) chápal stejným způsobem. I když by tomu neříkal chaos (asi by tomu neříkal nijak Laughing ).
To je rozdíl mezi konkrétním a abstraktním- konkrétní může vnímat kdokoliv jakkoliv, ale abstraktní je prostě určitá záležitost kterou každý (kdo je danou věc schopen pochopit- což hádám nebude ten křeček) bude chápat stejným způsobem a je jedno, jaký postoj k tomu zastává, jak (zdali) ho nějak nazývá a zdali je ho schopen popsat. Jestli má dejme tomu ten chaos rád, nesnáší ho nebo je mu "volný". Ale pořád to pro něj bude chaos.

Zaslal: pá červen 03, 2005 18:35 Citovat
TO, že je někomu něco volné se dá TAKY považuvat za chaos.
Uvedu ti jednu možnost chaosu: http://chaos.kec.cz/kronika/uvod.php .
Chaos ( a stejně tak dobro či zlo) může být bráno z mnoha úhlů a více méně ani jeden není správný a ani jeden není špatný. Já jen říkám, jak to chápe moje maličkost, a v tomto příkladu bych se bez váhání přiklonil na stranu Lorda Blackthorna.

-Blind Guardian
Lamius
Zaslal: so červen 18, 2005 10:03 Citovat
Celá povídka je bezesporu zajímavá, ale úplně od věci. Za prvé je tam Chaos použit pouze jako název. Možná, že lord Blackthorne tak chaos i vnímá, nejspíš ale ne. Ale i kdyby vnímal jako chaos individualitu člověk a osobní názor, tak to VŮBEC NIC nemění na tom, co jsem tady psal. Lord Blackthorne by pak vnímal jako něco proti řádu ty lidské názory- vnímal by jako určitý nepořádek vytrhnutí individuality člověka z kolektivu- samozřejmě by vnímal ten nepořádek pozitivně. Nicméně myslím, že je vcelku jasné, že tomu je jinak. Lord Blackthorne prostě použil název Chaos proto, aby zdůraznil rozpor s řádem PŘEDSTAVOVANÝM POLITICKÝM SMĚREM LORD BRITISHE. Nikoli s řádem obecným. Individualita člověka může podléhat řádu zrovna tak (tedy i víc) jako řád nějaké společnosti. Lord Blackthorne vlastně použil provokativní reklamní název. Ale jak jsem psal- je v zásadě jedno, jak to lord Blackthorne myslel, protože to vůbec nic nemění.
A pokud myslíš, že něco ze sporu těchto lordů se vztahuje k tématu dobro-zlo, tak taky vůbec ne. Jsou to zase dva konkrétní názory dvou konkrétních lidí. Můžu-li z povídky soudit, tak oba dva (British určitě, u Blackthorna nejspíš- to ovšem čtu mezi řádky, musel bych mít o postavě lorda Blackthorna větší informace) ve své podstatě věří (ať už si to tak říkají či ne) na Dobro. Na to základní dobro. Jenom každý z nich vidí jako Dobro něco jiného.
Celý příklad prostě nijak neovlivňuje jakýkoliv abstraktní pojem. NEMŮŽE OVLIVŇOVAT. Abstraktní pojmy jsou prostě nezpochybnitelné. Jenom jejich vnímání jednotlivými lidmi (zvířaty?) se liší. Ale jejich existenci (ano, existenci- ovšem existenci myšlenkovou, teoretickou) nikdo zpochybňovat nemůže.

Zaslal: čt červen 23, 2005 21:00 Citovat
Abstraktní pojmy jsou naopak velmi zpochybnitelné.
A hlavní důvod jejich zpochybnitelnosti je jejich abstraktnost.
Chtěl jsem tím opět ukázat na relativitu pojmů jako je "dobro" "chaos" "řád" a podobně.
Tento příklad tedy měl hodně společného.
Abstaktní pojmy (jak jsem už několikrát ukázal) se ve styku s realitou (podobné příklady by se dali najít v historii v míře více než hojné) bortí, drolí a ztrcí smysl.
Proto neexistují.
Aby věc skutečně existovala musí se dát právě na takové příklady aplikovat.

-Blind Guardian
Lamius
Zaslal: st červen 29, 2005 13:32 Citovat
Ne, relativita pojmů nikoli. Realita JEJICH APLIKACE ano, ale ne realita pojmů. Abstraktní pojmy se ve styku s realitou nebortí, jenom jsou jinak vnímané. Jenže jejich myšlenkovou existenci zpochybnit nemůžeš.
Bez nějakého napadení, věděl jsem o tom, že někdo nedokáže pochopit podstatu abstraktních výrazů, ale nevěřil jsem tomu. Teď už tomu věřím. Už téhle diskuze nechám, nemá to smysl.

Zaslal: st červen 29, 2005 14:32 Citovat
Anonymní
To máte všichni doktorát z filozofie Confused ? Osobně bych se o tomhle odvážil přít tak po desátým pivu...

Zobrazit příspěvky z předchozích:  

Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 6 z 11
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Další
Přidat nové téma

Přejdi na: