Obsah fóra Asterion Auditorium
Autor Zpráva

<  Vzestup temných bohů  ~  laické úrovně

austin
Zaslal: pá červen 29, 2012 9:33 Citovat
Založen: 20.4.2009 Příspěvky: 6
ahoj,

jak jste pochopili pravidla pro laiky z aplikace VTB? Napadají nás v družině dvě možnosti, a zajímalo by nás, která je podle ostatních ta autory zamýšlená.

( KM, DM, KO, DO = krátkodobá/dlouhodobá modlitba/obřad)

A) laik nemůže vykonávat obřady, ale může se jich zůčastnit - vede je kněz jeho boha. Poté jsou laikovi normálně přislíbeny zázraky pro KO či DO.

B) laik může ovládat pouze zázraky pro KM a DM.

V naší družině jsme se rozhodli pro variantu A), např. z tohoto důvodu:
Na první úrovni ovládá kněz KM, DM, KO i DO na prvním stupni, pokud by tedy ve variantě B laik na první laické úrovni ovládal KM i DM na prvním stupni, a dalších osmnáct úrovní se normálně zdokonaloval v jedné z nich, bude mít KM i DM na nejvyšším (desátém) stupni a přitom bude na devatenácté laické úrovni. Dvacátá laická by byla zbytečná...

Naopak by dávala varianta B smysl, kdyby se na rozdíl od kněze laik nenaučil s první laickou úrovní první stupeň jak KM tak DM.

Ve variantě A se za dvacet laických úrovní nemůže dostat na devátý či desátý stupeň zázraků z modlitby/obřadu. Pro takový stupeň by ostatní tři musel ovládat na stupních maximálně o tři menší, tedy např. 9+6+6+6 = 27 a tolik laických úrovní není. Naopak dostane-li na první laické dostane první stupeň všech čtyř druhů modliteb/obřadů, pak kombinace 8+5+5+5 = 23 bude jediný způsob, jak něco ovládat na osmém stupni, varianty 7754, 7655, 7664, 6665 budou asi běžnější. Rozděluji 23 stupňů podle předpokladu, že na první laické dostane první stupeň všech čtyř druhů modliteb/obřadů a dalších devatenáct úrovní může jeden stupeň zlepšit, tedy 4 + 19 = 23.

Která z variant je vám přijde správnější? logické jsou obě a bohužel ani jedna z nich není výslovně zakázaná. V aplikaci se sice nepíše v souvislosti s laiky o obřadech, ale obřad také není nic jiného než modlitba...
A možná to má být celé úplně jinak Smile

austin
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kain
Zaslal: pá červen 29, 2012 22:38 Citovat
Založen: 20.1.2006 Příspěvky: 44 Bydliště: Brno
Podle mě z textu aplikace pravidel (DrD 1.6) celkem jednoznačně vyplývá varianta B)

"Laikové mohou konat zázraky (...), které jim bůh přislíbí při motlidbách. Nic jiného"
(str. 8 aplikace VTB pro DrD 1.6)

Laik má přesně jeden stupeň motlitby za úroveň (tedy nemá na první úrovni obě motlitby na prvním stupni, ale jen jednu z nich). 20 úrovní => 10 KM + 10 DM

_________________
Prach jsi a v prach se obrátíš
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sadaam
Zaslal: so červen 30, 2012 6:58 Citovat
Založen: 7.3.2004 Příspěvky: 621 Bydliště: Turnov / Praha / pevnost Buk (LPS)
...rozhodne za B) Very Happy uz jen proto, ze laik neni knez, nema k obradum zadne predispozice, aby je usporadal a vedl, natoz aby za ne dostal zazraky! muze se jich ucastnit, to jo, bude z toho mit mozna i neco vic, nez "obyc verici", ale tim to hasne Cool

...jako PJ bych mozna obcas (tak jednou, dvakrat za deset let...) laikovi poskytl zazrak z DO ci KO jen jako "bozi dar", ale musel by si to kurna zaslouzit! napr. kdyby se v budoucnu nahodou dostal k obradu vedenem samotnym bohem (vtelenym v prirodni urovni, podle me k tomu muze v Casech temna parkrat dojit)... to je vsak jen spekulace a jako "darky" bych pouzival spis ty zazraky z KM a DM (treba dostane vic zazraku za sebou, nez ubehne lhuta na dalsi, popr. ziska vyssi stupen apod.)

...my zatim meli v druzine jen laiky Gora (ale to je skoro CP) a Ndangawy, takze jsme se k tomu moc nedostali Confused je mozne, ze kdyz hrajete za laiky a kneze casteji, mate jen par zazraku a tak., neni to takova legrace Crying or Very sad ale o tom to je, sluzba bohum je nesnadna, zdlouhava, ale vyplaci se Cool

_________________
"Narodíš se jen jednou, žiješ jen jednou, umřeš jen jednou... a tak pořád dokola!!" - skřítčí minstrel Skřivan Skřivánek
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky ICQ
austin
Zaslal: pá září 14, 2012 20:04 Citovat
Založen: 20.4.2009 Příspěvky: 6
tak jsem byl poměrně přesvědčivě ujištěn, že za c) Very Happy
Takže, co se píše k aplikaci VTB, bohužel u kněží a ne v části o laicích:

Pro potřeby pravidel existují tři, resp. čtyři stupně svěcení. Budeme je nazývat nejnižší, vyšší, nejvyšší a laický (ten stojí poněkud bokem prvních tří, kterým budeme říkat obecně kněžská svěcení).

Při zdokonalování platí dvě omezení. Kněz nemůže ovládat žádný rituál na
stupni více než o 3 vyšším než kterýkoliv jiný a k tomu, aby byl schopen naučit se rituály na 5., resp. 8. stupni obtížnosti, musí podstoupit patřičné vysvěcení (viz dále)

Nejnižší kněžské svěcení má postava kněze od samého začátku, již na první
úrovni. Vyšší může získat nejdříve při přestupu na 6. úroveň zkušenosti a nejvyšší potom při přestupu na 16. úroveň. Laické svěcení je možné získat při prvním výcviku v církevním zařízení

Účinek obřadu (nikoliv modlitby) závisí na tom, kolik věřících se ho účastní
a jakou roli v něm kněz hraje. Slabého obřadu se účastní 3 až 10 věřících včetně kněze, přičemž knězi stačí být i jedním z posluchačů. To platí i o běžném obřadu, který ale vyžaduje přítomnost 11 až 100 věřících. Aby se obřad mohl považovat za silný, musí na něm participovat více než 100 věřících a kněz musí celý rituál vést

**********************************

Z toho vychází, že laikovi mohou být přislíbeny zázraky jak za modlitby (může se modlit sám), tak i za obřady (stačí mu, že se obřadů zúčastní)

vzhledem k tomu, že laické svěcení je patrně nejnižší, nemůže se laik naučit zázraky vyšších úrovní, laických úrovní je ale 20, takže se nevejdeme do čtyř rituálů po čtyřech zázracích, které může mít i kněz nižšího svěcení. Laik ale stojí, jak už bylo řečeno, mimo. Proto mu lze povolit i zázrak za rituál 5. úrovně obtížnosti.

V naší družině jsme se tedy rozhodli hrát na laiky, kteří se od první laické úrovně učí po jedné úrovni obtížnosti vybraného rituálu. Jak modliteb, tak obřadů. Dosáhne li jednou laik 20. laické úrovně, bude mít zázraky KO, KM, DO, DM na páté úrovni obtížnosti.

Pro 2x10 úrovní modliteb jsme se NEozhodli také proto, že laikové Finwalura a Siarona by mohli běžně létat, laik Mauril oživovat mrtvé, laik Mirtal hypnotizovat davy, atd. - prostě zázraky na modlitby na vyšších úrovních rituálů jsou hodně silné, než aby je uměl laik, a přitom neuměli kněží ani s vyšším svěcením...

Ale to je jen rozhodnutí v rámci naší družiny a rozhodně netvrdím, že je to 100% správně. A především dík i za vaše názory!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kain
Zaslal: čt září 20, 2012 18:38 Citovat
Založen: 20.1.2006 Příspěvky: 44 Bydliště: Brno
Tak samozřejmě můžete hrát, jak vám to vyhovuje. Nicméně v tomto případě hovoří aplikace naprosto jasně, laikové žádné zázraky z obřadů získat nemohou.

Zázraky z modliteb silné jsou, ovšem ty na 10. stupni:
- se může naučit pouze postava na minimálně 30. úrovni (a to už je velmi mocná postava... ruku na srdce - kdo se někdy na tak vysokou úroveň vůbec dohrál?)
- musí 17 x postoupit jako laik, což stojí o 147 350 bodů zkušeností víc, což není zrovna málo (a postup je tak ještě náročnější)
- tyto zázraky lze konat třeba jednou za půl roku
- laikem se nemůže stát jen tak ledaskdo

Celkově vzato si nemyslím, že by bylo nutné pravidla nějak měnit, ale jak jsem psal už v úvodu, je to na vás Smile

_________________
Prach jsi a v prach se obrátíš
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
panMrkef
Zaslal: ne září 29, 2013 18:58 Citovat
Založen: 29.9.2013 Příspěvky: 26 Bydliště: Brno
Na začátku si každý vybral svého boha. Jelikož je nás 9, je to pestrá směsice. Vymyslel jsem pravidlo, že od 4.úr si může postav bůh všimnout a přiřknout jim zázrak dle pravidel kněží. Při přestupu na 4.úr. jsou 3% a za každé dvě úr. stoupá o jedno procento. Poté si, aniž by věděli, co jim to přinese si vyberou druh zázraku. Jednou zachránili sochu Sirril před zničením a ten kdo ji uctívá dostal bonus 5% při dalším přestupu. Nutno říct, že po několika přestupech má jen uctívač Bongira zázrak uzdrav zvíře.
Vypadá to jako nic moc, ale pomohlo to k tomu, že dva členové se odvrátili od svých bohů a přešli k Desítce, protože dostali neodolatelnou nabídku. Možnost výběru jednoho zázraju a 7% bonus při přestupu.
Už se těším, až si s nimi temní zašpásují a pak je odvrhnou. Sarapis to má v povaze a Ndangawa bude nelítostná, až ji její miláček zklame Twisted Evil Twisted Evil
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu

Zobrazit příspěvky z předchozích:  

Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1
Přidat nové téma

Přejdi na:  

Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.